Lange tijd waren vetarme diëten het populairst. Tegenwoordig kiezen mensen echter steeds vaker voor een koolhydraatarm dieet. Dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat koolhydraatarme diëten effectiever, makkelijker en gezonder zijn.

In dit artikel lees je precies waarom je een koolhydraatarm dieet zou moeten verkiezen boven een vetarm dieet als je wilt afvallen.

Koolhydraten en overgewicht

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je met een koolhydraatarm dieet meer afvalt dan met een vetarm dieet. Bij sommige onderzoeken leek dit verschil klein te zijn, maar er zijn ook onderzoeken waarbij degenen die een koolhydraatarm dieet volgden twee tot drie keer zoveel lichaamsvet kwijtraakten.

De Amerikaanse cardioloog Dr. Atkins kwam zo’n veertig jaar geleden al tot de conclusie dat koolhydraten, zoals brood en pasta, voor overgewicht zorgen. Hij werd tegengesproken totdat zijn studies een decennia geleden door de wetenschappelijke wereld werden geaccepteerd.

Dit betekent dat men jarenlang verkeerd is geïnformeerd over koolhydraten. Als je gezond wilt afvallen is het daarom aan te raden om op de koolhydraten te letten.

Een koolhydraatarm dieet verhoogt je “goede” cholesterol

Cholesterol is een vetsoort die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Als je te weinig cholesterol eet, maakt je lever zelf cholesterol aan. Simpel gezegd is je cholesterol onder te verdelen in HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) en LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol).

Koolhydraatarm eten helpt bij het verhogen van het goede cholesterol, wat onder andere helpt bij het verkleinen van de kans op hartziektes. Check hier meer over een receptenboek koolhydraatarm